De bieren van Bulkse Hoek

De bieren, die door de microbrouwerij Bulkse Hoek worden gebrouwen worden uitgebracht onder de naam “Drielse Bieren”.

Alle gebrouwen bieren zijn bovengistend, na vergisting ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Bij vrijwel alle bovengistende bieren zal nagisting in de fles plaatsvinden en een restgist in de fles achterblijven. Afhankelijk van het gebruikte type gist zal deze meer of minder op de bodem van de fles bezinken. Deze restgist kan in de fles achterblijven door rustig uit te schenken, of bij het bier in het glas worden geschonken. Bij voorkeur wordt het laatste restje van het bovengistende bier gedegusteerd in een borrelglaasje en apart aangeboden.


de bieren in kadoverpakking, verkrijgbaar bij Natuurlijk Kersvers in Kerkdriel

Onderscheid bovengistend en ondergistend bier:

    Ondergisting of lage gisting is een manier van gisten die gebruikt wordt bij het brouwen van bier, waarbij de gist gedurende het proces naar de bodem van het gistvat zakt. De gebruikte gistsoort is Saccharomyces carlsbergensis. Ondergisting vindt plaats bij lage temperaturen, tussen de 4 en de 12 °C, al naargelang de biersoort.

Ondergisting duurt langer dan bovengisting, maar is minder bevattelijk voor bacteriën. Het eindresultaat is daarom voorspelbaarder en dus aantrekkelijk voor grote brouwerijen. Pilsener is de bekendste soort ondergistend bier.

Voor de opkomst van de koeltechniek was het brouwen van ondergistende bieren alleen mogelijk in gebieden met strenge winters. Dat is ook de reden dat ondergistende bieren van oudsher voornamelijk uit Noord- en Midden-Europa komen en bovengistende bieren uit de kustgebieden met een meer gematigd klimaat.

Bovengisting of hoge gisting is een manier van gisten die gebruikt wordt bij het brouwen van bier, waarbij de gist bovenop het wort blijft drijven. De gebruikte gistsoort is Saccharomyces cerevisiae. Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15-25 °C, al naargelang de biersoort.


bovengist in de gistkuip

Bovengisting is een moeilijk controleerbaar proces, omdat de kans op ongewenste bacteriën groot is vanwege de hoge temperatuur. Het eindresultaat kan daardoor sterk variëren. Na de eerste gisting wordt het bier geproefd, en soms nog een extra keer gegist. Dat kan gebeuren in de kuip, maar ook op fles. In dat geval wordt het eerste bier gebotteld met extra suiker en gist.

Bovengegist bier wordt vaak in minder grote partijen op de markt gebracht.Blik in de maischketel, start van het brouwen van de Drielse Tripel "Ons Driels Babbeltje"

Foto Jan Piels/ Carillon