Bierwetenswaardigheden:

 • Bier, vrouwen weten waarom

Het boek is er! De zomer en nazomer heb ik beleefd van achter mijn computer, maar het was het absoluut waard. In dit boek vegen we alle vooroordelen over bier moeiteloos van tafel. Leer waarom bier gezond is, welke rol vrouwen speelden in de biergeschiedenis en hoe je nu eigenlijk bier schenkt en proeft, plus combineert bij eten. Geniet ten volle van deze vrouwelijke kennismaking met onze rijke Belgische biercultuur. Want deze laatste is te bijzonder om onbemind te laten. http://www.vanhalewyck.be/boek/bier-vrouwen-weten-waarom

Bier steeds minder exclusief voor mannen Vandaag drinken 3 op 4 (72%) Belgische vrouwen bier, waarvan ruim 1/3de (39%) minstens één keer per week. Ruim 1 op 10 (12%) vrouwen zegt vandaag wél bier te drinken, terwijl ze dit 5 jaar geleden niet (6%) of zelden (6%) deed. De belangrijkste redenen om meer voor bier te kiezen is volgens 41% van de ondervraagde vrouwen de steeds grotere keuze aan bieren en diversiteit aan smaken. 1 op 3 vrouwen vindt bier vandaag hipper dan voorheen. “Het is misschien een verrassende vaststelling, maar het is duidelijk dat vrouwen de weg naar de wereld van het bier steeds beter kennen en volop het diverse aanbod ontdekken,” aldus Philippe Vandeuren, Legal and Corporate Affairs Director van InBev Belgium. Vrouwen verkiezen bier (22%) boven schuimwijn of champagne (20%), gin (7%) en andere sterke dranken (10%). Ze drinken nog steeds het liefst zoete bieren (73%), maar daarnaast weten ze ook pils (50%) en speciaal- en trappistbieren (55%) meer en meer te smaken. De jongste generatie vrouwen verkiest het meest uitgesproken zoetere bieren (93%), terwijl de oudere generatie vrouwen de voorkeur geven aan speciaal- en trappistbieren (76%). Mannen hebben dan weer een duidelijke voorkeur voor pils (82%) en speciaal- en trappistbieren (82%).De auteur had de 'zware' taak om voor deze gids zo'n dertig bierbrouwerijen in Nederland, België en Frankrijk te bezoeken. De tochten voeren door schitterend landschap en worden afgewisseld met een bezoek aan de verschillende brouwerijen of een terrasje. Overnachten doe je op je eigen manier. Dat kan zowel in een hotel of op de camping zijn, wat je zelf wil.http://www.hiking-site.nl/boekrecensies_sa_flb.php

 • Overzicht van alle per provincie geordende kleine brouwerijen wordt gegeven via de website vanhttp://www.biernet.nl
 • Wat zijn IPA- bieren. IPA- bieren zijn op dit moment zeer in trek, het lijkt zelfs een beetje een hype. Bijna iedere brouwerij heeft wel een IPA- bier in het assortiment.

      India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw en was bestemd voor de Londense markt.

      De naam India Pale Ale werd al gebruikt in een advertentie in de Liverpool Mercury, gepubliceerd op 30 januari 1835. Waarschijnlijk werd deze bierstijl voordien aangeduid als pale ale “as prepared for India, India Ale, pale India ale of pale export India Ale. Hiervoor zijn echter weinig bewijzen te vinden en in de meeste gevallen sprak men enkel van Pale Ale.

      Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese koloniën en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India - te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers dat het bier langer houdbaar bleef door er meer hop aan toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder en hoger van alcoholgehalte was. Zo ontstond gedurende de 18e eeuw India Ale. Veel later ontstond India Pale Ale.

      De Black IPA of Cascadian Dark Ale (CDA) is een recentere variant van IPA, met een karakteristieke zwarte kleur, te danken aan het gebruik van geroosterde mout, maar met het typisch aroma van de IPA-bieren. CDA verwijst naar de Cascade Mountain Range, waar de cascade -hop geteeld wordt. Dit is een aromahop, waarvan de geur zeer sterk lijkt op citrus of grapefruit.

      Double IPA (DIPA), ook bekend als Imperial India Pale Ale (IIPA), is een sterke, hoppige stijl van Pale Ale. Deze bieren hebben een hoog gehalte aan mout en hop en een alcoholgehalte van minstens 7%. De bitterheidsgraad ligt boven de 60 EBU.

      De eerste DIPA werd gebrouwen in 1994 door Vinnie Cilurzo, brouwmeester van de Russian River Brewing Company (Santa Rosa Californië). Cilurzo beweert dat hij per ongeluk 50% te veel mout in zijn maischketel deed. Hij corrigeerde zijn fout door 100% meer hop toe te voegen en creëerde daardoor deze bierstijl. Niet enkel in Amerika, maar ook in Nederland (Emelisse, De Molen), België (De Struise brouwers), Canada, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen wordt DIPA gebrouwen.

      De bitterste DIPA momenteel in België is Elliot Brew, met een bitterheid van 163 EBU. Die wordt gebrouwen door de Struise Brouwers in samenwerking met Mikkeller in Denemarken.

      Veel van de sterkere DIPA' s zouden geklasseerd kunnen worden als American Barleywines of Triple IPA' s. De (onofficiële) basisrichtlijn voor een Triple IPA versus een IPA zou zijn: 100% meer mout en 200% meer hop.


      Artikel over Microbrouwerij Bulkse Hoek Kerkdriel in blad van de BAV; Bier en verzamelaarsvereniging.